top of page
nigel-tadyanehondo-GOD2mDNujuU-unsplash.jpg

Twente's logistieke energiebehoefte en haar duurzame potentieel

door Cas van de Aast

Tijdens mijn eerste gesprek bij BBI, alvorens mijn eerste afstudeeropdracht, had ik direct mijn wens uitgesproken om mijn studieloopbaan te vervolgen met een masteropleiding. Dit was uiteraard geen probleem en doordat ik de pre-master al had afgerond kon ik direct door. BBI bood mij een flexibel 0-uren contract aan, een mooie uitdaging en door de flexibiliteit ook prima toepasbaar voor mij! 

Impact van elektrische voertuigen in de logistiek 

Vervolgens ging ik dus 3 à 4 dagen per week naar de enige opleiding van de UT buiten Twente, in Leeuwarden. Daar volgde ik de master ‘Milieu- en Energiemanagement’. Daarnaast kon ik dus lekker aan de slag bij BBI. Mijn afstudeeronderzoek ging voornamelijk over het onderzoeken van de impact van elektrische voertuigen in de logistiek. Vrijwel iedereen weet wel dat dit op de agenda staat, maar eigenlijk weet niemand de echte impact hiervan.  

Opschalen 

Om beleid de juiste richting op te sturen is het wél van belang om zicht te hebben op deze impact. Je kunt immers wel elektrische trucks bestellen, maar als je ze nergens kunt laden of er geen monteurs zijn om ze te repareren, dan sta je gewoon stil. Uiteindelijk bleek dan ook dat het aanschaffen van één elektrische truck niet zo ingewikkeld is, los van de forse prijs, maar dat het opschalen echt een enorme impact heeft, en dan met name op ons energienet waar momenteel al veel van gevraagd wordt. 

Ondanks dat deze opdracht theoretischer van aard was, was het toch zeer interessant. Het vraagstuk is actueler dan ooit en door over kennis over dit onderwerp te beschikken ben je voorbereid op de toekomst als persoon en bedrijf, ondanks dat nog steeds niemand exact weet hoe logistiek er over 10 jaar uit ziet. 

ook een Oplossing nodig voor een logistieke uitdaging? 

bottom of page