top of page
47d17cfb-7b8c-4526-b3bb-a74a7d1e6b21.jpeg

Automatisering en digitalisering bij Bolk Fleetservice B.V.

door Cas van de Aast

Voor mijn afstudeeropdracht HBO Bedrijfseconomie, tegenwoordig Finance & Control, was ik op zoek naar een opdracht om mijn bedrijfseconomische kennis in de praktijk te brengen. Belangrijk bij deze opdracht was de praktische aard, het liefst implementeerbaar voor het afstudeerbedrijf.

Na een berichtje op LinkedIn over mijn zoektocht reageerde BBI al snel. Er volgde een gesprek en de afstudeeropdracht kon starten! De opdracht was echter nog niet in beton gegoten. In de eerste weken van de afstudeeropdracht ging ik mee de werkvloer op, meekijken bij Fleetservice (de werkplaats van Bolk) in Almelo en Hengelo.  

Opstellen van het keuringen-overzicht 

Al snel kwam ik erachter dat het opstellen van het keuringen-overzicht met daarin de onderhoudskeuring, APK-keuringen, tacho keuringen en overige diverse voertuig-gerelateerde data echt monnikenwerk was. Dit kon slimmer! Daarnaast werd er dagelijks een rondje gelopen over de plas waarbij alle aanwezige voertuigen werden geïnspecteerd. Dit werd op een a4’tje opgeschreven om vervolgens weer over te typen en per mail richting de planning te verzenden. Ook dit kon slimmer! 

Met deze twee vraagstukken was mijn afstudeeronderzoek afgebakend. Voor alle keuringen heb ik m.b.v. PowerBi een automatisch overzicht gegenereerd, waarbij alle keuringsdata uit zowel het eigen softwarepakket van Fleetservice als externe RDW-data dagelijks worden opgehaald en getoond. Hiermee was Fleetservice automatisch en continu voorzien van actuele keurings- en onderhoudsdata. 

Applicatie 

Daarnaast heb ik een applicatie ontwikkeld om de dagelijkse trailerronde grotendeels te automatiseren. Met deze applicatie wordt aan het begin van de dag alle data van gisteren opgehaald zodat voertuigen niet onnodig dubbel geïnspecteerd worden. Daarnaast ziet een medewerker direct of een voertuig in aanmerking komt voor een keuring of onderhoud. Dit voorkomt dat een voertuig later onnodig terug hoeft te komen uit een uithoek van Europa richting Almelo of Hengelo voor een verplichte keuring. Aan het eind van de ronde wordt de mail automatisch verzonden richting de planning.

 

Met de applicaties volledig operationeel was mijn afstudeeropdracht afgerond. Het mooie aan deze applicaties is dat ze vandaag de dag nog steeds gebruikt worden door Fleetservice! 

ook een Oplossing nodig voor een logistieke uitdaging? 

bottom of page